3ο αντιφασιστικό τουρνουά στις δυτικές συνοικίες

Αφίσα Αντίφα ΤουρνουάΤα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην περίοδο της επονομαζόμενης κρίσης, παρατηρούμε μια άνοδο της ακροδεξιάς, τόσο σε πολιτικό και εκλογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διεκδίκησης των δρόμων.  Σταδιακά όλο και περισσότερα ναζιστικά κόμματα αναρριχώνται διά της νόμιμης οδού στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, παίζοντας όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην πολιτική επικαιρότητα. Αλλά ακόμη και όταν αυτά δεν υπάρχουν, η φασιστική ρητορική και οι ακροδεξιές πρακτικές  εκπροσωπούνται από παραδοσιακές «δημοκρατικές δυνάμεις». Με αυτό τον τρόπο φτάσαμε μεταξύ άλλων σε ακραία ρατσιστικές αντιμετωπίσεις των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, όπως οι οχυρώσεις των συνόρων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η παγερή αδιαφορία απέναντι στους πνιγμούς, αλλά και οι συνθήκες δουλείας για αυτούς που καταφέρουν να «ενταχθούν». Παράλληλα αυτή η αυξανόμενη πολιτική επιρροή προσπαθεί να εκφραστεί με «κινηματικό» τρόπο ως εκτελεστικό όργανο στον δρόμο. Τάγματα εφόδου ασκούν ρατσιστική βία σε ανθρώπους βάσει του χρώματος, της θρησκείας, της εμφάνισης ή της σεξουαλικής προτίμησης, την ίδια στιγμή που στοχοποιούν χώρους κοινωνικής αντίστασης όπως στέκια και καταλήψεις.

Η σημερινή ακροδεξιά εμφανίζεται εκμοντερνισμένη αλλά κατά βάση παίζει τον παραδοσιακό της ρόλο, όπως και στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν. Πιστή στο ραντεβού της με την ιστορία, όπως σε κάθε περίοδο κρίσης και εντεινόμενης φτώχειας, εμφανίζεται ξανά ως εφεδρεία και ύστατο όπλο του κεφαλαίου για να λειτουργήσει ως σιδηρούν αντιστάθμισμα στις κοινωνικές διεκδικήσεις των συνεχώς και πιο καταπιεσμένων. Με αυτόν τον τρόπο και πάντοτε με την αγαστή συνεισφορά των ΜΜΕ, ξεθάβονται οι εθνικισμοί και εφευρίσκεται ο εχθρός στο πρόσωπο του μετανάστη-κυνηγημένου-καταπιεσμένου, αποπροσανατολίζοντας από τους πραγματικούς υπαίτιους της εξαθλίωσης που βρίσκονται στις τράπεζες και στα υπουργεία.

Εμείς από την πλευρά μας, ζώντας στις γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης, γειτονιές προσφυγιάς και φτώχειας, δεν νοούμε να αφήσουμε ούτε σπιθαμή γης σε φασίστες κάθε λογής. Θα παραμένουμε αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό των αόρατων και καταπιεσμένων αυτής της κοινωνίας ξεκινώντας από τις γειτονιές μας. Οι κοινότητες αγώνα ντόπιων και μεταναστών μέσα σ’ αυτές χτίζουν καθημερινά σχέσεις αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, τσακίζοντας έμπρακτα τον ρατσισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που επιβάλλεται από τους καταπιεστές μας.

Πάνω σ’ αυτήν την λογική αποφασίσαμε να διοργανώσουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το αντιφασιστικό τουρνουά. Ένα παιχνίδι ενάντια στην ιεραρχημένη σχέση θεατή και θεάματος. Κάθε ηλικία, φύλο, εθνικότητα είναι ευπρόσδεκτη στο τουρνουά. Χωρίς νικητές και ηττημένους, γιατί δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα επικρατήσει αλλά το παιχνίδι και η φάση του. Σε χώρο δημόσιο και όχι σε κλειστό γήπεδο γιατί θεωρούμε ότι ο λιγοστός κοινόχρηστος χώρος ανήκει στους κατοίκους και στην επιθυμία τους για έκφραση. Χωρίς προέδρους, χορηγούς και διαιτητές, γιατί μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας με αλληλέγγυο πνεύμα. Γιατί στις γειτονιές, στους δρόμους, στις πλατείες, στα γήπεδα, παντού… οι ρατσιστές, οι εθνικιστές, οι φανατικοί πατριώτες και λοιποί υποστηρικτές τους είναι εχθροί και ως τέτοιοι θα αντιμετωπίζονται.

 

 

Advertisements