Συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης

Καλούμε την Τετάρτη 3 Ιουλίου και ώρα 19:00 σε συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης ενάντια στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τον φασισμό. Συγκέντρωση στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Ξηροκρήνη.

Στις 24 Ιούνη στη Ξηροκρήνη πραγματοποιήθηκε πορεία φασιστών με ρατσιστικά και ξενοφοβικά συνθήματα. Η συγκεκριμένη πορεία έγινε στοχεύοντας στο πιο εξαθλιωμένο κομμάτι του κόσμου που μένει στη γειτονιά αυτή, το οποίο είναι οι μετανάστες που διαμένουν στα βαγόνια του ΟΣΕ. Όμως ο πραγματικός σκοπός τους ήταν ο εκφοβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών που κατοικούν στην περιοχή αυτή.

Η Ξηροκρήνη είναι μία συνοικία που κατοικείται κατεξοχήν από πρόσφυγες- μετανάστες, οι οποίοι και εγκαταστάθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους σε αυτήν. Βάση αυτού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυεθνικής γειτονιάς. Στα σχολεία της συνοικίας, στα πάρκα και στις πλατείες, στη λαϊκή συναντιούνται και συνυπάρχουν καθημερινά διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες.

Επίσης, η Ξηροκρήνη αποτελείται στη μεγάλη της πλειοψηφία από ανθρώπους που είτε είναι άνεργοι, είτε βιοπορίζονται σε δύσκολες και κακοπληρωμένες δουλειές. Ντόπιοι και μετανάστες αντιμετωπίζουν παρόμοιες εργασιακές συνθήκες όπως ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτα μεροκάματα και υπερωρίες. Σε σχέση με το πώς θα τα βγάλουν πέρα όλοι από κοινού βιώνουν την ίδια καθημερινή αγωνία.

Την ίδια στιγμή η συνοικία αυτή βιώνει τη γενικότερη υποβάθμιση της από το κράτος και τους δημοτικούς φορείς. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει διαχρονικά σε υποδεέστερη μοίρα την Ξηροκρήνη. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έργα, αναπλάσεις και συντηρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στις εμπορικές και τουριστικές ζώνες του κέντρου, χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίζονται τα χρόνια προβλήματα των υπόλοιπων περιοχών του δήμου.

Για τον κόσμο της Ξηροκρήνης τα πραγματικά προβλήματα είναι ο αγώνας για επιβίωση, ο αγώνας για καλύτερες εργασιακές συνθήκες ενάντια στα αφεντικά, και ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της καθημερινότητας από το κράτος. Οι φασίστες από την άλλη έρχονται να διχάσουν την γειτονιά ακριβώς για να αποπροσανατολίσουν από τα καθημερινά αυτά προβλήματα. Για το λόγο αυτό και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι.

Μόνος εχθρός των καταπιεσμένων είναι το κράτος και το κεφάλαιο.

Οι μόνοι ξένοι στις γειτονιές μας είναι οι φασίστες και οι ρατσιστές.

Να δομήσουμε κοινότητες αλληλεγγύης και να αγωνιστούμε ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον φασισμό.

Ανοιχτή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών